Muskelavslappende injeksjoner

Botox (Botulinumtoksin) har eksistert lenge nok til å få flere tilhengere enn motstandere. Er du en av de som tror:

  • At Botox er noe du fyller i leppene?
  • At du kan se hvem som har fått botox?
  • At botox er skummelt?
  • At botox bare er for jåler?

Da bør akkurat du lese videre!

 

Først og fremst: Ingen fyller leppene med botox. Filler øker volum i leppene mens botox hemmer bevegelse i musklene, men gir ikke volum.

Hva er Botox/Botulinumtoksin ?

Botuliniumtoksin er et naturlig bakterielt protein. I kosmetisk øyemed benyttes botuliniumtoksin til å glatte ut rynker. Små doser av dette stoffet injiseres rett under huden, i muskelen, med en tynn nål for å redusere linjer. Det blokkerer nerveimpulsen spesifikt, slik at musklene som er ansvarlige for sammentrekningene slapper av. Andre nervefunksjoner, som berøringssansen i huden, påvirkes ikke. Injiseringen glatter effektivt ut dype linjer, og forebygger også dannelsen av nye. Behandlingen er enkel, effektiv og smertefri.

 

Hvordan foregår selve behandlingen?

Selve behandlingen tar ca. 10 til 20 minutter. Prosedyren forårsaker minimalt med ubehag, og du kan gjenoppta normale aktiviteter rett etter behandlingen. Et godt resultatet avhenger av at man injiserer akkurat riktige mengde på riktig sted, og at behandler er flink til å forstå og lese ansiktsanatomi. Det stilles med andre ord store krav til kompetanse og erfaring hos den som skal utføre behandlingen.

 

Kjekt å vite:

Mesteparten av all botuliniumtoksin som brukes i Norge blir brukt ved medisinske tilstander, som anspent kjeve, kjevelåsninger, migrene, muskelspasmer ved celebral parese, hyperhidrose etc.

 

Hvilke områder eller rynker kan vi behandle?

Sinnarynke, panne, øyenbrynsløft, kråketær/rynker rundt øynene, rynker på nesen, reduksjon av tannkjøttsmil (gummysmile), sur munn, røykelinjer over munn, anspent kjeve/ tanngnisning, migrene og overdreven svette i armhuler.

 

Hvor lenge varer effekten av behandlingen?

Den første effekten av en behandling begynner normalt å synes innen 2 til 3 dager, og har full effekt etter 1 til 2 uker. Effekten av injeksjonene er alltid midlertidig. I sinnarynke, panne og kråketær varer effekten vanligvis i 3-5 måneder. Andre indikasjoner, som svettebehandling i armhuler, kan ha effekt i opptil 9 måneder. Neste behandling er avhengig av hvor lenge effekten varer hos hver enkelt pasient. Det er viktig at en ikke gjentar behandlingen hyppigere enn hver 3. måned.

 

Kan alle behandles med botuliniumtoksin?

Alle kan i utgangspunktet behandles med botuliniumtoksin, men følgende behandles ikke: Gravide og ammende, eller de med en hudinfeksjon i det planlagte behandlingsområdet.

Før enhver behandling med botuliniumtoksin skal det alltid gjennomføres en konsultasjon. Her vil man gå gjennom informasjon og behandlingsskjema, selve behandlingen og tiden etterpå.

 

Gjør det vondt?

Stikkene ved behandlingene er små og ubetydelige. Noen synes at det kjennes ut som myggstikk, eller at det kan svi litt.

Er det noe du som kunde skal tenke på etter behandling med Botox/Azzalure?

Du må unngå å massere det behandlede området, ettersom massasje kan spre Azzalure/Botulinumtoksin til nærliggende nerveender/muskler, som derved kan inaktiveres for en tid.

Et godt tips er å bruke de aktuelle musklene så mye som mulig de første 3 til 4 timene etter behandlingen. Dette øker absorbsjonen av Azzalure/Botulinumtoksin og effekten av behandlingen.

 

Hva er risikoen og bivirkningene forbundet med botuliniumtoksin?

Du bør informere behandleren din hvis du opplever bivirkninger.

Bivirkninger som observeres etter behandling med botuliniumtoksin er oftest reaksjoner på injeksjonsstedet, som smerter, ubehag, stikking eller bloduttredelser. Det kan forekomme at du får hodepine.

I svært sjeldne tilfeller kan effekten av botuliniumtoksin spre seg til uønskede muskler rundt bekymringslinjene, og dermed føre til forbigående tunge øvre øyelokk, trette øyne, hovne øyelokk, rennende øyne, tørre øyne eller rykninger i musklene rundt øyet. Like sjelden kan det oppstå synsforstyrrelser, uklart syn, dobbeltsyn eller øyebevegelseslidelser, svimmelhet, kløe eller utslett.

Allergiske reaksjoner er mindre vanlige bivirkninger. Vanligvis oppstår disse bivirkningene i løpet av den første uken etter injeksjonene. De varer normalt ikke lenge, og har mild til moderat alvorlighetsgrad.

 

Risikoen for potensielt farlige bivirkninger er svært lav, men kan øke hos pasienter med svelgeforstyrrelser, visse nevromuskulære lidelser, eksisterende lungeproblemer eller hos pasienter som behandles med legemidler som kan forsterke effekten av botuliniumtoksin. Det er viktig at du informerer behandler hvis du lider eller har lidt av noen sykdommer, eller dersom du behandles med legemidler.

Følgende bivirkninger er spesielt viktige, og du må oppsøke lege umiddelbart dersom du opplever dette:

  • Problemer med å puste, svelge eller snakke.
  • Dersom ansiktet ditt hovner opp eller huden blir rød og du får kløende, hovne utslett.

Dersom du oppsøker andre spesialister av andre årsaker, må du informere dem om behandlingen med botuliniumtoksin. Informasjonsheftet i pakningen med legemiddelet forteller mer om de mulige bivirkningene. Rådfør deg med din lege dersom du har spørsmål eller er usikker på noe.

 

NB!

Vi fraråder å kjøpe slike behandlinger på salg! Både innhold og sprøyter er kostbare. Våre terapeuter kurses kontinuerlig for å holde teknikker og kunnskap oppdatert. Dette koster. Vær skeptisk til reduserte priser på injeksjoner!