Laser behandlinger
Laser er lys som inneholder bare en enkelt bølgelengde, i motsetning til lyset som omgir oss til daglig, som inneholder mange ulike bølgelengder. Det høres kanskje litt skummelt ut å bruke laser på huden? Det er det ikke. Laser har vært brukt så lenge at det er godt dokumentert, og det er mulig å gjøre behandlingen så aggressiv eller så “snill” som du ønsker.
Hudfornyende behandling med laser har dokumentert effekt på linjer, aldersflekker, arr og andre ujevnheter. Det gir i tillegg en generelt oppstrammende effekt på hudvevet. Det finnes en rekke lasere fra forskjellige merker, og det kan være vanskelig å vite hva man skal velge. Med dette innlegget ønsker vi å gi deg en generell informasjon om laser, uavhengig av merke.
Forskjellige typer lasere som du bør vite om:
Årsaken til at det er så mange forskjellige laseralternativer er at ingen laser kan behandle alle pasienter og alle hudproblemer. En kort innføring:
Ablativ laserbehandling
Dette betyr at noen ytre hudlag fjernes. Dette kan kreve lokalbedøvelse eller intravenøs sedasjon for å holde pasienten komfortabel. Laser brukes i hovedsak til å fjerne det øverste laget på huden og dermed også tilhørende arr, rynker og pigmentflekker. Energien i laseren omdannes til varme når den treffer huden og får væske i hudcellene til å fordampe. De ytterste hudcellene dør og skrelles av, lag for lag. Når den nye huden dannes, vil den være fri for uønskede overflatiske arr, rynker og pigmentflekker. Eksempler på ablative lasere er CO2-lasere.
Ikke-ablative laserbehandlinger
Dette betyr at laseren passerer gjennom huden uten å fjerne hudlag. Behandlingen får lærhuden til å danne nytt bindevev over tid, noe som reduserer rynker og andre aldringstegn, forbedrer arrete og grov hud, strammer opp slapp hud og jevner ut tonen i huden. Dette gir liten eller ingen smerte og krever bare en bedøvende krem for å oppveie ubehag. Etter prosedyren kan det forventes en viss ømhet i behandlingsområdet, og du vil få beskjed om hensyn du må ta i etterkant.
Fraksjonert laser
Med ordet «fraksjonert» mener man oppdeling (fraksjonering) av én laserstråle, som fører til ekstremt mange mikroskopiske stråler. Disse små strålene lager mange mikroskopiske sår i behandlingsområdet som går ned igjennom det øverste hudlaget. Behandlingen starter kroppens naturlige produksjon av nye hudceller, kollagen og elastin. Kollagen gjør huden «stø» og sterk, mens elastin gir huden smidighet og elastisitet . Fraksjonell laser kan behandle en brøkdel av huden i et område, noe som reduserer nedetid. Dette gjør at ca 70 % av hudoverflaten «spares», og du kan oppnå bedre resultater med færre bivirkninger. Fraksjonelle lasere kan være ablative eller ikke-ablative. Fraksjonell laser passer for de som ønsker en strammere hud med mer glød, for de med tunge øyelokk og poser under øynene, for de med "røykelinjer" rundt munnen eller fine linjer andre stedet i ansiktet, og mot aknearr.
CO2-lasere
Disse er vanligvis ablasjonslasere som brukes til å behandle arr, vorter, rynker og andre dypere utfordringer.
Erbiumlasere
Disse kan være ablative eller ikke-ablative. De fremmer ombygging av kollagen, noe som gjør dem til populære alternativer for behandling av fine linjer, rynker, slapphet i huden og aldersflekker.
Pulsed-Dye Laser
Dette er vanligvis ikke-ablative lasere som varmer opp huden og absorberer pigmenter for å redusere rødhet, hyperpigmentering, ødelagte kapillærer og rosacea.
IPL (intense pulserende lys)
Disse behandlingene er teknisk sett ikke lasere, men brukes ofte til å behandle lignende bekymringer som lasere, for eksempel solskader, kviser, rosacea og hyperpigmentering.
Velg laserterapeut med omhu!
Når behandlingen utføres av en autorisert, trent og kunnskapsrik terapeut er laserbehandling en trygg behandling. Her skal du ikke velge behandlingssted ut fra pris, men legge vekt på erfaringen og utdannelsen til terapeuten.
Resultatet av behandlingen er delvis avhengig av typen laser som benyttes, og det er derfor en fordel å vite hvilken type laser klinikken din benytter. Det er imidlertid vel så viktig å være klar over at en god laser i dårlige hender ikke gir noen garanti for et godt resultat, hvem som utfører behandlingen har gjerne vel så mye å si for det endelige resultatet.
Hva kan du forvente av nedetid?
Ablative, ufraksjonerte lasere gjør ofte at man må være borte fra jobb i 2-3 uker etter behandlingen, og gir ofte rødhet og ubehag som varer noen måneder etter dette. Man trenger vanligvis bare en enkelt behandling for ønsket resultat.
Ablative fraksjonerte lasere gjør at man er tilhelet allerede ca 1 uke etter behandlingen. Man trenger vanligvis bare en enkelt behandling for ønsket resultat.
Nonablative lasere gir kortere tilhelingstid, oftest bare noen få dager. Man trenger derimot ofte flere behandlinger, vanligvis 4-6 behandlinger med noen uker mellom hver behandlingssekvens.
Avhengig av hvor dypt man ønsker å gå med laseren og hvilken laser terapeuten velger, vil det variere hvordan tiden etter behandlingen arter seg. Vanligvis vil man kunne gå tilbake på jobb samme eller neste dag, bare litt varm og rød i ansiktet. Dersom man avtaler en dypere behandling (aknearr, store porer, dype rynker) kan det tilkomme lett flassing. Da er det noen som ønsker å planlegge behandlingen slik at den kommer før helg eller ferie.
Nyttig å vite om laser:
Når bør du vurdere en hudfornyende behandling med laser?
Høsten regnes som den store “lasersesongen”, fordi laserbehandlet hud er overfølsom for soleksponering.
Uansett hvilken tid på året du får utført laserprosedyren din må du bruke en bredspektret solkrem på SPF 30 eller høyere hver dag. Dette holder ikke bare resultatene på sitt beste, de gir også beskyttelse mot hudkreft og forhindrer ytterligere for tidlig hudaldring.
Er behandlingen vond?
Smerteterskelen er individuell, men vi sammenligner ofte følelsen av en laserbehandlinger med et gummistrikk som snapper mot huden. Dette varierer selvfølgelig med type laser, dybden på behandlingen og behandlingsområdet.
Dypere ablativ (noen ytre hudlag fjernes) laserbehandlinger kan kreve lokalbedøvelse eller intravenøs sedasjon for å holde pasienten komfortabel. Eksempler på ablative lasere er CO2-lasere.
Ikke-ablative laserbehandlinger (laseren passerer gjennom huden uten å fjerne lag) gir liten eller ingen smerte og krever bare en aktuell bedøvende krem for å oppveie ubehag. Etter prosedyren kan det forventes en viss ømhet i behandlingsområdet, og du vil få beskjed om noen hensyn du må ta i etterkant.
Bør du holde deg unna laser når du har mørkere pigmentering?
En vanlig misforståelse er at laserbehandling er uheldig på mørkere pigmentert hud. Selv om det er sant at visse lasere utgjør en høyere risiko for celleskader eller misfarging i mørkere hud, finnes det også trygge og effektive behandlinger til denne huden. Ta kontakt med en av våre kosmetiske sykepleiere for en konsultasjon. De gir deg råd om laser og eventuelle andre alternativer som passer din hud. Våre terapeuter har erfaring med alle hudtyper og pigmenter.
Kan du bruke laser når du går på medisiner?
Du skal alltid informere din terapeut om hvilke medisiner eller behandlinger du går på. Noen medisiner kan være kontraindikert. Hvis du er utsatt for forkjølelsessår eller brennkopper, kan for eksempel laserbehandlinger forårsake utbrudd. Reseptbelagte aknemedisiner som inneholder isotretinoin (dvs. Accutane) kan føre til dårlig helbredelse eller arrdannelse etter laserbehandlingen, mens vanlige reseptfrie produkter som aspirin kan øke risikoen for blødning etter behandlingen. Diabetes og andre kroniske tilstander kan også påvirke sikkerhet og resultater med laserbehandlingen. Du bør også slutte å røyke minst to uker før og etter laserbehandlinger for å unngå komplikasjoner og gi kroppen din den beste sjansen for optimale resultater.
Hvor mange behandlinger trenger du?
I noen tilfeller vil en enkelt laserbehandling gi resultatet du ønsket, men de fleste ikke-ablative lasere krever en serie behandlinger for å gi best mulig resultat.
Hva med nedetid?
Selv om laserbehandlinger vanligvis anses som ikke-kirurgiske, er ikke alle fri for nedetid. Tiden huden bruker på å hele etter behandling varierer med type laser og hudtype.
Ikke-ablative lasere krever ofte ingen nedetid i det hele tatt, mens ablative lasere kan kreve en 2 til 3 ukers helingsprosess, avhengig av dybde, før den nye huden har leget helt.
Dette betyr ikke at du må være hjemme i en måned; det betyr bare at huden din er rød, sår og kan flasse litt når den leges. Du føler deg kanskje ikke komfortabel i visse sosiale sammenhenger under denne tiden? Du må uansett endre aktivitetene dine for å unngå situasjoner der smitte er mulig (svømming, trening osv.).
https://www.americanboardcosmeticsurgery.org/skin-resurfacing/the-top-8-things-you-need-to-know-about-laser-skin-resurfacing/