NUPPER PÅ ARMER OG LÅR

Opplever du nupper på armer eller lår? Blir de verre når du vokser eller barberer?  Eller er de kanskje konstante, uansett hva du gjør?

 

Nupper grunnet Keratosis Pilaris

Keratosis pilaris, eller hyperkeratosis pilaris, er en forstyrrelse i forhorningen (keratiniseringen) av huden rundt hårfolliklene. Tilstanden er karakteriseres ved mange små nupper på utsiden og baksiden av overarmene, ryggen, lårene og rumpeballene.

Det kan se ut som om man har gåsehud, og huden kan kjennes som sandpapir. Det er en tilstand hvor det dannes et overskudd av keratin (hudceller) som tetter igjen hårfollikler (hårsekker) på huden. Hårfjerning kan forverre tilstande, og noen tror dermed det har med selve behandlingen å gjøre.

Som regel er man klar over at man har denne hudforstyrrelsen, og den er ofte konstant. Oppsøk en hudlege eller erfaren hudterapeut for å få hjelp med tilstanden.

 

Nupper grunnet hårfjerning

Alle kan oppleve nupper, spesielt etter barbering eller voksing. Nupper etter hårfjerning skyldes som regel ikke keratosis pilaris, men det er greit at du vet hva det er.

Når du napper ut eller kutter håret hender det at hårene vokser ut i feil retning eller ikke klarer å komme ut, slik at de blir værende under huden. Kroppen forsøker å beskytte seg mot det den oppfatter som fremmedlegeme, og inflammasjon oppstår. Krøllete hår er mer disponert for å bli inngrodd enn rett hår.

 

Dette kan du gjøre for å unngå inngrodde hår og nupper:

  • Bruk alltid utstyr av god kvalitet. Unngå engangshøvler som lugger, bruk heller høvel med tre blader, som er mer skånsomt med huden.
  • Barber aldri mot hårene, det vil bare skape irritasjon og oftere inngrodde hå
  • Vask barberhøvelen godt mellom hver barbering.
  • Bruk hudvennlig barberskum eller gel, unngå billige og alkaliske produkter som irriterer huden.
  • Du kan bruke bodylotion med AHA-syre forebyggende mellom hå
  • Du kan godt peele huden med en skrubb en dag før du barberer slik at du vet det ikke blir liggende døde hudceller på overflaten og irritere.

 

Spør gjerne din hudterapeut om dette. Du henvises videre til hudlege om det er nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres