Hudproblemer grunnet munnbind

Det ser ikke ut til at bruken av munnbind skal være over på en stund, og mange sliter med huden som et resultat av dette. Hudtilstanden akne mekanika har den siste tiden fått kallenavnet «maskne».

 

Utfordringer ved bruk av munnbind:

  • Under munnbindet finner vi et fuktig, tett og dermed bakterielt miljø som skaper ubalanse i huden.
  • For fete kremer eller makeup med irriterende ingredienser får en enda mer skadelig effekt på huden fordi de ikke fordamper, men får en økt effekt i det tette miljøet under masken.
  • Munnbind som gnisser mot huden skaper irritasjon i huden og dermed kontaktakne.
  • Noen utvikler sår på kinnet eller bak øret der masken sitter stramt.

 

Daglig bruk av munnbind innebærer stor irritasjon på huden. Graden av reaksjon avhenger selvfølgelig av utgangspunktet: sterk hud tåler mer enn skadet og sensitiv hud. Vi ser mange sår i huden, og enda flere sliter med akneutbrudd som følge av munnbind: maskne.

 

Årsaker til maskne:

Maskne er en betegnelse på akne som oppstår under masken/ munnbindet.  Vi kan utvikle akne under masken av flere årsaker. Grunnene kan for eksempel være at den okkluderende (tette) biten av masken ikke er helt ren, eller at sminken man har under irriterer, og at masken skaper et for tett miljø for huden.

 

Noen kan også oppleve kontaktallergi for stoffer i masken. Enda vanligere er det med såkalt irritativt kontakteksem, hvor det ikke foreligger en allergisk reaksjon, men en betennelsesreaksjon i huden som oppstår når hudbarrieren blir skadet eller irritert på grunn av konstant fysisk irritasjon, som for eksempel maskebruk.

 

Hvordan behandle huden når du bruker munnbind?

Det er viktig å styrke hudbarrieren slik at den tåler en større grad av irritasjon fra munnbindene, og i tillegg bruke ingredienser som virker styrkende, beroligende og helende.

De som bruker munnbind hver dag bør endre hudpleierutine for å få minst mulig irritasjon i huden. Det kan bety en snillere rens, et beroligende serum og en dagkrem som beskytter og styrker huden. Salisylsyre er en god ingrediens, da den er antibakteriell.

 

Få gjerne hjelp av en hudterapeut for å se over produktene du bruker for å sjekke hva som bør korrigeres.

 

Det er særdeles viktig at du ikke begir deg ut på aggressive behandlinger eller produkter i denne perioden. Slike behandlinger nå vil forsterke irritasjonen og skaden på huden ytterligere. Langvarig irritasjon setter i gang prosesser i huden som gir deg hudskader og tidlig hudaldring. Du kan oppleve alt fra akne til eksem og ekstremt irritert hud.

 

God hudpleierutine ved bruk av munnbind:

  1. Rens

Det er viktig å rense ansiktet med en ansiktsrens morgen og kveld. Du kan med fordel innføre dobbel rens om kvelden i denne perioden.

  1. Serum

Et serum trekker ned i dyden og behandler huden. Velg et beroligende, fuktighetsgivende eller antibakterielt serum.

  1. Solkrem og/eller dagkrem

Bruk en lett dagkrem eller en dagkrem med SPF, gjerne med innhold av beroligende og fuktighetsgivende ingredienser. Dette produktet må pleie og beskytte, samt ivareta hudbarrieren. Bruker du SPF, kan du med fordel finne et produkt med mattende og litt antibakteriell effekt.

  1. Maske

En rensende maske kan med fordel brukes to ganger i uken for å fjerne smuss og overskuddstalg fra hudoverflaten, slik at utbrudd forebygges.

 

Se etter disse ingrediensene:

 

Salisylsyre

Salisylsyre har antibakteriell effekt og er en ingrediens du bør bruke i din hudpleierutine, gjerne i rens eller serum. Salisylsyre er fettløselig, porerensende og reduserer bakterievekst, samtidig som det skrubber huden kjemisk og samtidig roer ned betent hud.

 

Retinol:

Retinol har god effekt på huden, men ikke overdriv om du ikke bruker dette fra før. Trapp forsiktig opp i samarbeid med en hudterapeut. 0,25% to ganger i uken er en fin start. Retinol styrker hudcellene og gjør dem mer motstandsdyktige.

 

Niacinamide

Reduserer talgproduksjonen og vanntap fra huden. Virker helende og oppbyggende og kan brukes av alle hudtyper.

 

NB! Unngå makeup og produkter tilsatt parfyme

Det er viktig at du kjøper hudvennlige produkter.

Unngå makeup og produkter tilsatt parfyme, som virker irriterende på huden. Denne irritasjonen vil resultere i enda større utfordringer for huden. Generelt bør du unngå alle elementer du vet irriterer huden fra før. Noen reagerer på krydder, andre på kaffe.

 

God hudhelse er viktigere enn noen gang!

Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres